Artikelkatalog – En svenska artikelkatalog på för artiklar En svensk artikelkatalog där du kan finna en mängd intressanta artiklar. Bra sätt att sökmotoroptimera sin webbplats!

Viktigt att inte glömma minsta mönsterdjup på sommardäcken

09.18.2017 · Posted in Övrigt

Tiden är nu här för sommardäck. Har du inte skiftat vinterdäcken till sommardäck så är det hög tid. Att sommardäcken är viktiga är minst sagt ett understatement. Däcken är den komponent på bilen som står för greppet mot underlaget. Är greppet undermåligt så riskerar man således att köra av vägen vilket naturligtvis varken är bra för dem i bilen eller medtrafikanter. Hur vet man då om sommardäcken är undermåliga? Det enklaste sättet är att kontrollera mönsterdjupet på sommardäcken. Lagen säger att detta måste vara minst 1,6 mm men att rekommendera är att det är iallafall 3 mm. Är däcken för slitna och man blir stoppad i en poliskontroll så kan man åka på böter på 1200 kr. Men det är naturligtvis främst ur säkerhetssynpunkt som man skall ha tillräckligt mönsterdjup.

Kontrollera mönsterdjupet själv

Personal på närmaste däckverkstad kan naturligtvis hjälpa dig att kontrollera mönsterdjupet. Men vill du hellre kontrollera det själv så är det ganska enkelt. Man kan t.ex använda en femkrona för att kolla spåren i däcket och mellan myntets överkant och femmans överkant är det 3 mm. Man kan även använda en så kallad mönsterdjupsmätare för en lite mer exakt mätning. Dessa finns hos exempelvis Biltema, Clas Ohlson och Jula för under hundralappen. När du kontrollera mönsterdjupet på dina sommardäck så är det viktigt att kolla samtliga däck, eftersom de sällan slits helt jämnt. Det kan också vara bra att komma ihåg att de minst slitna däcken bör sitta baktill. Ta det säkra före det osäkra och se till att du har tillräckliga mönsterdjup på dina sommardäck!