Artikelkatalog – En svenska artikelkatalog på för artiklar En svensk artikelkatalog där du kan finna en mängd intressanta artiklar. Bra sätt att sökmotoroptimera sin webbplats!

Vad kännetecknar ett bra fjällhotell?

03.25.2014 · Posted in Resor

Att ett fjällhotell är beläget i fjällen är en självklarhet. Det hörs på namnet. Men det finns fler saker som karakteriserar denna sorts hotell. De som vill bo i en stad kan hitta hotell med olika stilar, restauranger och inredning. Så stilen på stadshotellen varierar kraftigt. Men tar man sig upp till fjällen och verkligen vill bo på genuint fjällhotell i Sverige så är det vissa saker som bara bör finnas där.

För det första handlar det om var det är beläget. Det finns de som benämner sig som fjällhotell trots att de är belägna i närheten av en stad. Tanken är snarare att man ska ha det öppna fjället runt omkring sig. Att man kommer ifrån stadsstressen och kommer ut i den fina sköna naturen. Det är alltså inte hit man åker om man bara ska sova över en natt i väntan på nästa tåg till nästa destination.

För det andra handlar det till stor del om vad som finns i närheten. Många är ute efter fjällets fördelar med de uteaktiviteter som erbjuds. Bara för att man är på fjällen så behöver det inte betyda att det per automatik finns fina vandringsleder, fiskevatten eller härliga skidleder på vintern. Hotellet ska erbjuda mycket men det är naturen som är det viktiga. Att kunna uppleva naturen på flera olika sätt är avgörande för om det ska kunna kallas fjällhotell eller inte.

För det tredje är det inredningen. I en stad kan inredningen vara stilren och lyxig på ett hotell. I fjällen ska det snarare vara naturnära. Naturelement som stock och sten ska vara en del av hotellets inredning. Man ska känna att man går in från att varit ute men ändå att man tar med sig en del av den fina naturen in i hotellet.  Här är det alltså inte röda mattor och eleganta möbler som gäller. Exklusivt får helt enkelt en annan innebörd.

För det fjärde är det maten. Här är det samma sak som med inredningen. I storstäderna kan hotellen bjuda på mat från hela världen. Men när man kommer till fjällen förväntar man sig ekologiskt och närodlat. Helst ska maten vara från bygden och därmed vara varierande beroende på årstid. Fisk och ren är klassiska fjällmåltider men även mycket bär ska serveras. Allt bör ha inslag av det svenska eller i alla fall det nordiska köket.

Ett exempel på ett riktigt fjällhotell är Fjällnäs som ligger i Härjedalen. Det är Sveriges äldsta och uppfyller med lätthet alla dessa kriterier.