Artikelkatalog – En svenska artikelkatalog på för artiklar En svensk artikelkatalog där du kan finna en mängd intressanta artiklar. Bra sätt att sökmotoroptimera sin webbplats!

Teknik istället för LSS

10.23.2011 · Posted in Övrigt

För tre år sedan när Thomas vaknade upp, var allt han hade lärt sig i livet bortglömt. Att plötsligt varken kunna tala, skriva, läsa eller veta hur man använder en kniv/gaffel är känsla som för Thomas är närmast omöjlig att förklara. När man idag träffar Thomas, nästa tre år senare är det svårt att förstå eller tro på historien. Faktum är att Thomas har på endast tre år lyckats med vad det normalt går att lära in under en livstid. Idag är fortfarande närminnet begränsat men vardagen går att klara.

Thomas lever idag tillsammans med sin fru, två barn och katten Lisa. Utåt sett ser dem ut att leva som alla andra, men vardagen utmaningar är betydligt större för den som måste ha med sig en GPS för att hitta hem efter en promenad i skogen. För att Thomas ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt och samtidigt växa för att bli så stark som möjligt så behöver han mycket stöd från familj, vänner och en hel del teknik.

Tekniken hjälper och påminner Thomas om när han tagit medicinen, ska eller inte ska ta medicin. En röst talar om för Thomas när det är dags att tömma diskmaskinen, om ett fönster står öppet eller om spisen står på. Genom dagen teknik klarar sig Thomas väldigt bra och behöver inte få hjälp utav personlig assistans (LSS). En del människor kanske inte klarar sig lika bra på egen hand utan behöver hjälp utav personliga assistenter. Dessa personer (assistansbeättigade) kan idag välja att ligga med deras assistans via kommunen eller via privata assistansbolag.

Idag finns det flera aktörer som hjälper dig som assistansberättigad att hitta ett assistansbolag som passar dig. Assistanssök.se, hittaassistans.se och assistanskoll är tre oberoende företag som jobbar med serösa och godkända assistansbolag.