Artikelkatalog – En svenska artikelkatalog på för artiklar En svensk artikelkatalog där du kan finna en mängd intressanta artiklar. Bra sätt att sökmotoroptimera sin webbplats!

Stekpannor för perfekt resultat

07.14.2013 · Posted in Restaurang & Mat

Stekpannor är tillsammans med kastruller och bra knivar några av de viktigaste köksredskapen i ditt kök – din stekpanna används förmodligen nästan dagligen eller i alla fall flera gånger i veckan. Du kan använda stekpannor för att steka en köttbit, steka pannkakor, pytt i panna, omelett, lök till köttfärssåsen eller en god italiensk risotti till middagen. En stekpanna kan också användas ungefär på samma sätt som en wokpanna om man ska laga mat till en eller ett fåtal personer.

Det finns många olika typer av stekpannor på marknaden och dessa har lite olika egenskaper och lämpar sig olika bra för olika typer av livsmedel och maträtter. De vanligaste valen man gör när man köper stekpannor idag är om man vill ha en lättviktsstekpanna med non stick beläggning eller en gjutjärnspanna. Bägge sorterna har sina fördelar och nackdelar – styrkor och svagheter.

Non stick är förmodligen det som de flesta väljer till vardags. Non stick belagda stekpannor är oftast tillverkade i en lättviktsmetall som exempelvis aluminium, med en beläggning av exempelvis teflon på pannans insida. Denna beläggning gör att du kan steka mat med endast lite eller inget tillsatt fett utan att maten fastnar i stekpannan. Beläggningen gör din också panna enklare att diska, vilket dessutom förstärks av stekpannans lätta vikt. Nackdelen med dessa non stick beläggningar är att de generellt sett är ganska känsliga, både mot för hög värme och för skrap när de kommer i kontakt med exempelvis bestick eller en stekspade av metall. När ytan väl är skadad bör man kassera stekpannan och köpa en ny för att undvika att maten bränner fast. Stekpannor med non stick har generellt sett en kortare livslängd än gjutjärnspannor.

En stekpanna i gjutjärn är mer tålig än den non stickbelagda stekpannan. Den tål både hög värme och köksredskap i metall och har en väldigt lång livstid om man sköter den rätt. Däremot är gjutjärnspannan känslig när det gäller fukt – gjutjärn är ju en metall som kan rosta. Därför bör den alltid diskas och torkas av omgående efter användning. Gjutjärn har också andra goda egenskaper, till exempel att den frigör lite järn när du lagar mat i den, järn som sedan berikar din kost och kan bidra till bättre järnvärden i ditt blod. Gjutjärnspannor ger också en väldigt jämnt fördelad värme vilket ger en perfekt stekt köttbit varje gång. En del gjutjärnspannor är ganska tunga att lyfta och därmed också jobbigare att diska, men idag finns det också speciella lätta gjutjärnspannor som är betydligt lättare än de traditionella stekpannorna i gjutjärn.

Du hittar många olika typer av stekpannor här.