Artikelkatalog – En svenska artikelkatalog på för artiklar En svensk artikelkatalog där du kan finna en mängd intressanta artiklar. Bra sätt att sökmotoroptimera sin webbplats!

God lågkolhydratkost med mandelmjöl

07.11.2012 · Posted in Restaurang & Mat

Om man försöker undvika kolhydrater i sin kost är mandelmjöl ett användbart alternativ till vetemjöl och andra traditionella mjölsorter. Mandelmjöl är både gott och nyttigt, samtidigt som det innehåller långt ifrån så mycket kolhydrater som vetemjöl gör. Eftersom mandelmjöl är väldigt rikt på fett är det en mycket passande produkt att ha i skafferiet om man följer LCHF. Detta mjöl är en naturlig produkt som görs på skållade mandlar som mals ned till ett pulver med ungefär samma finhet och färg som vetemjöl. Ekologiskt mandelmjöl går att köpa i diverse hälsokostbutiker på nätet, men om man har en mandelkvarn kan man även mala sitt egna mjöl utan tillsatser och konserveringsämnen hemma.

Att baka och laga mat med vetemjöl är inte särskilt lämpligt om man vill hålla sig inom LCHF-kostens generella rekommendation om att man inte ska äta mer än tjugo gram kolhydrater per dag. Vetemjöl innehåller sjuttio procent kolhydrater och är därför en effektiv källa till överflödig energi och övervikt. När man talar om bullar och kakor brukar man säga att de är onyttiga eftersom de innehåller mycket socker. Att socker är väldigt onyttigt, och mer onyttigt än vetemjöl, stämmer självklart. Men det är ändå vetemjölet som står för den största delen av kolhydraterna i sådana bakverk. Vill man göra bakverk med få kolhydrater bör man därför hålla sig till mandelmjöl, som bara innehåller sex procent kolhydrater och femtiofem procent fett.

Det går att göra alltifrån pannkakor till limpor med mandelmjöl. Smaken skiljer sig inte så värst från vetemjöl, med undtaget att mandelmjöl smaker en aning mer nötigt. Här följer ett enkelt och nyttigt recept på LCHF-våfflor med en touch av vanilj. Börja med att vispa ihop 1 dl vispgrädde och 2 hela ägg i en skål. Blanda sedan de torra ingredienserna i form av 1 ¾ dl mandelmjöl, ½ tsk vaniljpulver och ¾ tsk bakpulver i en annan skål. Rör sedan ner mjölblandningen i äggblandningen och blanda tills smeten har blivit slät. Till slut ska 25 gram smält smör röras ner i smeten. Sedan är det bara att grädda våfflorna i ett våffeljärn!