Artikelkatalog – En svenska artikelkatalog på för artiklar En svensk artikelkatalog där du kan finna en mängd intressanta artiklar. Bra sätt att sökmotoroptimera sin webbplats!

Bröllopsnatten – historiskt sett

10.09.2011 · Posted in Övrigt

Bröllopsnatten spenderas allt oftare på hotell, det är bubbelbad, jordgubbar och champagne som står serverat när brudparet anländer för sin första natt tillsammans som äkta par. En del brudpar i Sverige beger sig fortfarande, som traditionen säger, från sin bröllopsfest vid halv ett-ett efter en hel dag med giftemål och fest medan en del dansar natten lång och sparar den romantiska natten till senare och ofta mindre berusat tillfälle.

Går du tillbaks till förra århundrandet och dessförinnan var bröllopsnatten i Sverige natten då kvinnan skulle förlora sin mödom och bli med barn. Det var natten då paret flyttade ihop och skapade sig ett eget liv. Även om det ofta inte stämde, kvinnan var inte alltid oskuld, hon blev inte med barn, alternativt var hon redan med barn och var därför tvungen att gifta sig och de flyttade inte ihop som en egen familj. Ofta följde mormor eller föräldrarna med.

Morgonen efter bröllopet och bröllopsnatten skulle brudgummens föräldrar ordna fram en morgongåva. Innan slutet av 1700-talet innebar den en försäkring för frun att ifall mannen dog så hade hon fått en morgongåva i form av en liten jordlott där hon kunde bo gratis och odla det allra viktigaste för att överleva men hon ägde enbart lösöret. En form av livförsäkring.

I slutet av 1700-talet blev det modernt att ge ett halssmycke som morgongåva, en tradition som lever vidare än idag. Först var det en medaljongliknande halssmycke som ofta innehöll en hårlock från mannen, sedan på andra halvan av 1800-talet när fotograferingen blev populär hade man fotografier på sin käraste.

Från slutet av 1900-talet fram tills idag består oftast morgongåvan av ett halssmycke med diamanter, färgade stenar eller odlade pärlor i ett pärlhalsband. Det finns ett symbolvärde kvar men de flesta brudpar har inte kunskap om vilken anledningen till gåvan egentligen är men upplevs som en privat stund efter all festyra full med bröllopsgäster.